Spenat är lätt att odla och skörda
Spenat

Spenat är en viktig och allsidig grönsak som är lätt att odla och skörda. Det finns många olika sorter av spenat, inklusive enårig och flerårig, självsådd och krukodlade sorter. Med lite ansträngning är det möjligt att ha ett riktigt bladgrönt året om.

Färska spenatblad har en helt annan smak än den stabbiga spenaten vi minns från skoltiden eller de beska puckarna från frysdisken. När du odlar ditt eget spenat kan du anpassa måltiderna efter vad du har tillgång till och ha närhet till maten. Bladen är väldigt användbara i all möjlig matlagning, inklusive sallader, smörgåsar, soppor, stuvningar, pesto, smoothies och lasagne.

Spenatskräppa är en tålig perenn som går att skörda hela året så länge jorden inte är frusen. Plantan är snabbväxande och levererar mängder av spröda blad som kan användas till dolmar eller ätas färska. Även de kraftiga bladstjälkarna är goda och smakar som en blandning av rabarber och selleri. En etablerad planta kan skördas hårt hela säsongen, men är godast fram till midsommar och under hösten.

Malabarspenaten trivs fint på fönsterbänken och är en värmeälskande och törstig slingerväxt med tjocka blad.

 

Förkultiveringen av spenat inomhus är enkel. Du kan förkultivera den nyzeeländska spenaten inomhus och sätta ut plantorna när du har utrymme i din köksträdgård. Alternativt kan du vänta med att gräva upp de självsådda plantorna från fjolårets odling. Oavsett väg är spenat en viktig och lättodlad grönsak som är en viktig del av en hälsosam och balanserad kosthållning.

Mer
artiklar

Hjälp finns genom att använda en luftfuktare som är en smart pryl vilken kan hjälpa till att förbättra luftfuktigheten inomhus.

Är inomhusluften torr?

Spruckna läppar, irriterade ögon… Luftfuktigheten inomhus kan påverka oss på många sätt, speciellt under vinterhalvåret när luften inte kan hålla lika mycket vattenånga som under

En ny bakmaskin

Trassel med badmaskinen Jag älskade att experimentera med nya recept och skapa smakfulla bröd. En morgon bestämde jag mig för att baka färskt bröd. Jag